Två unga tjejer som sitter med telefonKonsumentkrediterna växer och det finns förslag från regeringen att förbjuda krediter som förval när man handlar på nätet. Foto: Usoltsev Kirill/Shutterstock.com

Regleringar

Regeringen har lagt fram ett förslag som förbjuder krediter som förval vid e-handel. Betalbolaget Klarna ställer sig kritiska till detta, rapporterar Breakit

Konsumentkrediter har sedan 2016 vuxit snabbt och utgör nu en större del av de svenska hushållens totala skulder. Av hushållens totala skulder utgör konsumentkrediterna cirka 18 procent och ökar med cirka 7 procent per år.

Även om konsumentkrediterna står för en mindre andel än bostadskrediterna så utgör de ändå en större del av de totala betalningarna eftersom räntan är högre och amorteringstiden är mycket kortare för den typen av lån.

Klarna negativa till regeringens förslag

Finansmarknadsminister Per Bolund meddelade redan i somras att regeringens ambition är att förbjuda krediter som förstahandsval vid e-handel när det finns andra alternativ. Det reagerade betalbolaget Klarna starkt på.

Klarnas kommunikationschef Aoife Houlihan skrev i ett inlägg på Klarnas sajt att det regeringen har föreslagit är både ett försök att tala om för svenska medborgare vad som är bra för dem och en stor inblandning i svenska företags frihet och deras möjligheter att förbättra och utveckla digitala tjänster för konsumenterna.

Regeringen lade under förra veckan fram förslaget i en lagrådsremiss. Tanken är att lagförändringen ska träda i kraft under juli 2020.

Tydligare för konsumenten att välja betalsätt

Enligt Per Bolund är det vansinnigt att konsumenten tvingas ta en kredit för att kunna betala varor som de köper genom e-handel. Det finns forskning som visar att konsumenten väljer det som är förvalt eller det val som kommer upp först när de kan välja på olika ekonomiska alternativ.

Vidare har Per Bolund i ett uttalande sagt att lagförslaget skulle förbjuda den typen av marknadsföring och i och med det säkerställa att konsumenterna själva väljer att ta en kredit för att de vill ha det – inte för att det är ett förvalt alternativ.

Klarnas produktchef, David Fock, har i ett blogginlägg sagt att det nya lagförslaget till och med skulle kunna ge motsatt effekt.
 
Konsumentkrediter ger ett starkt konsumentskydd online. Men regeringen har enligt Klarna blundat för att det finns kunder som inte vill ta några onödiga risker när de gör sina köp online. 

Krediten ger konsumenten köpskydd online

Det finns kunder som inte vill ligga ute med pengar för varor som de inte får omgående, varor de inte har kunnat kontrollera eller varor som de ännu inte vet om de vill behålla. Det är på grund av dessa faktorer som gör att Klarnas betalningsmetod online, med helt den helt avgiftsfria 14-dagarsfakturan, är den mest populära. Det ger konsumenten det bästa möjliga skyddet online utan att det kostar något.

Enligt David Fock tycker Klarna att det är bra om man kan minska skuldsättningen, men han menar ändå att lagförslaget är fel och att fokus borde riktas mot stora konsumtionslån och blancolån.